Címlap

Iskolánk története

Iskolánk Debrecen egyik legrégebbi iskolája. 1838-ban a városatyák úgy gondolták, nem jó, ha gyermekeik az otthonuktól messze tanulnak, ezért elhatározták, hogy leánynevelő intézetet hoznak létre. Ebből az intézetből nőtt ki és alakult át 1859-ben a „felsőbb leányiskola”, ahol a tudományokat már magyar nyelven oktatták. A későbbiek során az intézmény Dóczy Gedeon országos hírű pedagógus nevét vette fel, tanítóképzővel bővült és, ezzel párhuzamosan, megalakult a nyolcosztályos leánygimnázium. Miután szűkösnek bizonyult az épület, felépült az új háromemeletes Dóczy-palota, és ezután a Kossuth u. 33. szám alatti telken a négy elemi és négy polgári osztályban folyt a tanítás. Ekkor intézményünk még egyházi iskola volt, és csak 1948-ban került állami kézbe. Kossuth Lajos nevét pedig 1954-ben vette fel.

1963-ban új feladatot kapott intézményünk: a tanulók nevelése, oktatása mellett részt vett, és azóta is részt vesz a leendő tanárok képzésében. 2018-ban ünnepeljük gyakorló iskolai státuszának 65. évfordulóját.

A Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Általános Iskolája, városszerte ismert nevén a "Kiskossuth", 2015-ben a Debreceni Egyetem gyakorló iskoláinak átszervezésével immár az ország talán legnagyobb közoktatási intézményének, a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolájának feladatellátási helyeként működik.

A "Kiskossuth" 65 éve a jelenlegi keretek között, nyolc osztályos általános iskolaként dolgozik, ahol a felsőoktatáshoz kapcsolódva tanárjelöltek gyakoroltatása is folyik. A két tevékenység együtt határozza meg iskolánk programját. A közoktatás feladatainak ellátása mellett a fenntartó Debreceni Egyetem tanárképzési koncepcióját mindenkor figyelembe véve alakítjuk az oktatás tartalmát és struktúráját. Tanulóink számára közvetítjük mindazokat a szaktudományos, művészeti, kommunikációs és mentális ismereteket, amelyek megszerzése személyiségfejlődésük alapját jelentik, amivel párhuzamosan olyan készségekre tesznek szert, amelyek segítségével kreatív módon képesek alkalmazni ismereteiket és tapasztalataikat. Ez az oktatási folyamat a gyermeki személyiséget a maga komplexitásában formálja, kielégíti tudásvágyát, fejleszti intellektuális képességeit, gazdagítja érzelemvilágát, alakítja kapcsolatteremtő készségeit, felébreszti és fejleszti igényét az önművelés és a testi-lelki egészségre törekvő életmód iránt.

Az iskolánk története alatt többször változtak a körülmények, de soha nem változott a benne tanító pedagógusok célja: emberséget és tudást adni minden tanulónak. „Kiskossuthosnak” lenni fogalommá vált, igazán meghatározni nem lehet, csak érezni! https://drive.google.com/file/d/16_GxUBP4dJmkpJONykFUmvpKCuoUGIEP/view?usp=sharing

Frissítés dátuma: 2018.09.27.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.