MEGELŐZÉS

2020, március 9 - 17:30
Tájékoztató

Tisztelt Szülők!

A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a következő tájékoztatást adjuk:

2020. 03. 05-én megalakult a Debreceni  Egyetem erre a célra létrehozott operatív törzse.

Az operatív törzs folyamatosan tájékoztatja a Debreceni Egyetem intézményeiben dolgozókat, az egyetem hallgatóit a vírus terjedésének megakadályozása érdekében tett aktuális rendelkezésekről, eljárásrendről. Az operatív törzs rendelkezései a Debreceni Egyetem gyakorló iskoláira, így a Kossuth utcai feladatellátási helyre is vonatkoznak.

Rendezvények:

Nagyobb (többszáz főt meghaladó) egyetemi rendezvények megtartása nem javasolt. Ezekről egyetemi felsővezetői döntés szükséges a kormányzati és egészségügyi hatósági előírások betartásával.

Fentiek alapján az iskolában a nagy közösségi rendezvények elmaradnak, az ünnepségek, nyílt napok átszervezésre, vagy halasztásra kerülnek. Az iskola szervezetten tanulócsoportokat nem kirándultat, nem utaztat (pl. eredményhirdetésekre, versenyekre sem).

Külföldi utazási szabályok és tudnivalók:

Ha az elmúlt 21 napban hallgató/tanuló vagy tanár fertőzött területen járt, akkor három hétig ne menjen közösségbe, maradjon otthonában és figyelje saját magát! Ha mindeközben magán tüneteket - láz, köhögés, torokfájás, levertség légszomj - észlel, akkor is maradjon otthon. Ekkor telefonon értesítenie kell háziorvosát vagy a háziorvosi ügyelet 24 órás diszpécserszolgálatát (06-52-404040).

Fertőzött területen minden esetben a mindenkori érvényes, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott területeket kell érteni.

A fertőzött területek meghatározása folyamatosan változik, így a járványügyi helyzet változása miatt a külföldi utazások következményei nem beláthatóak. Ezért tisztelettel kérjük Önöket, hogy a következő hetekben lehetőség szerint ne utazzanak gyermekeikkel külföldre.

Tünetek és azok értelmezése
Amennyiben akut légúti tünetek jelentkeznek, de 21 napon belül szoros kapcsolatban nem voltak koronavírussal fertőzött beteggel, vagy olyan területen nem jártak a tüneteket megelőző 21 napban, ahol a koronavírus közösségi terjedését feltételezik vagy igazolják, akkor a koronavírus fertőzésnek a gyanúja nem áll fenn. Keressék fel a gyermek háziorvosát, a tünetek enyhüléséig az iskolai közösségbe a gyermek ne jöjjön. A lázas, erősen náthás, köhögő gyermeket az iskolából vigyék haza.

Tanulmányi információk:

Az otthoni karanténba kényszerült tanulók esetén (a szülő írásos bejelentése vagy az iskolalátogatás szüneteltetésének elrendelése esetén) a hiányzást orvosi igazolás nélkül is igazoltnak tekintjük. A tanulóknak a lemaradás pótlására haladékot adunk.

A megelőzés érdekében tett intézkedések:

Az influenzával ellentétben az új koronavírussal szemben nincs még vakcina vagy gyógyszer. Ettől függetlenül alapvetően ugyanúgy kell viselkednünk, mint egy influenzajárványban, amely jelenleg is zajlik. Ez pedig egyszerű megelőző, védekező szabályok betartását jelenti:

  1. Mosson kezet meleg vízzel, szappannal alaposan és gyakrabban.
  2. Alkalmazzon kézfertőtlenítőt.
  3. Korlátozza a kontaktussal járó üdvözlési formákat (kézfogás, puszi, stb.).
  4. Ne dörzsölje szemeit, ne nyúljon az arcához.
  5. Használjon papírzsebkendőt, ha köhög vagy tüsszent. Alkalmazza a köhögési higiénés szabályokat. A használt zsebkendőt dobja a hulladékgyűjtőbe.
  6. Fertőtlenítse a gyakran használt tárgyakat, felületeket (számítógép billentyűzet, kilincsek, stb.).
  7. Szellőztessen minél gyakrabban.
  8. Lehetőség szerint kerülje a tömeget közlekedése során és szabadidejében

 A fenti ajánlásokat az iskolában, a gyermeki közösségekben is kérjük betartani. Ezekre a gyermekeket megtanítani, velük a szabályokat megértetni családi körben is szükséges. Ebben kérjük minden szülő segítségét.

A közösségi terekben, a mosdókban biztosítjuk a kézmosás, kézfertőtlenítés lehetőségét, és a járványügyi helyzet változásairól folyamatosan tájékoztatni fogjuk Önöket.

A megfelelő tisztítószerek beszerzése és utánpótlása folyamatos.

 

Megértő támogatásukat, együttműködésüket Tisztelettel köszönjük:

 

Debrecen, 2020. március 11.

 

Tóvizi Erika Ilona

Sápiné Bényei Rita

intézményvezető-helyettesek


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.