Címlap

Comenius

1.projekt

2003-ban megnyílt a lehetőség arra, hogy már általános iskolások is utazzanak a Comenius 1 iskola együttműködési projekt keretében. Így először 2004-ben kaptunk támogatást a „Mi és a Körülöttünk Lévő Világ” című projekthez, amelyben együtt dolgoztunk az olasz Fermoval, a német Dillingennel, a lengyel Czestochowaval, a skót Newmore by Invergordonnal és a svéd Askimmel. Először az olaszok, majd a németek voltak a koordinátorok. A két év során szakácskönyvet készítettünk a nemzeti ételeinkből, felmérést az ünnepeinkről és szokásainkról, sport kérdőívet és almatortát, majd legendákat kutattunk, ebből naptárt állítottunk össze egymás számára, népzenei CD-t, kisfilmet a lakóhelyünkről és a turisták számára egy kis könyvecskét a lakóhelyünk nevezetességeiről.

2.projekt

Második projektünk 2006-tól 2009-ig a Kultúránk mint nemzeti kincsünk címet viselte. A lengyelországi Czestochowaval (ők voltak a koordinátorok), a németországi Bogennel és Augsburggal, az olaszországi Calabriaval, a szicíliai Cataniaval és a ciprusi Nicosiával a következő témákban tevékenykedtünk együtt: az iskolai szleng, természeti csodáink, a divat 1950-től 2006-ig, néptánc, napirend, önkéntes tevékenységek, templomaink, húsvéti szokásaink és szimbólumok, fesztiválok, karneválok szülőföldünk legendái. Készítettünk egy receptkönyvecskét és egy popdalos videót. A közös termék egy társasjáték volt az országokról. Folytatva az együttműködést két partnerünkkel az EU Dialogue Award Sharing Diversity (Különbözőségünk megosztása) honlapkészítő pályázatán a harmadik díjat nyertük meg, és 400 eurót kaptunk az Augsburggal és Ciprussal közösen elkészített http://www.house-of-cultures.eu (kultúrák háza) című munkánkért 2009-ben.

3.projekt

2010-2012-ben a harmadik Comenius projektünknek mi lettünk a koordinátorai a Hagyományos Mesterségek Felfedezése Európa-szerte elnevezéssel. Partnereink Hollandiából Delft, Romániából Cavnic, Franciaországból Blanquefort, Törökországból Isztambul, az Egyesült Francia Szigetekről St. Pierre és Litvániából Marijampole. Együtt tekintettük át a hagyományos kézműves tevékenységek közül a fazekasságot, a tradicionális főzést és a mezőgazdaságot. Népdal CD-t készítettünk, rövidfilmet és rajzokat a mezőgazdasági munkák témában. Főztünk egymás kedvenfarkasnepecsievac receptjeiből. Bemutattuk közvetlen régiónkat. Színpadra állítottunk egy olyan darabot, amely a partnerországok egy-egy közismert, valamilyen mezőgazdasági tevékenységhez kapcsolódó meséjének motívumaiból épült fel, és mi, magyarok írtuk meg a darab szövegét. Kiállítást és kóstolást rendeztünk a hagyományos módon tartósított ételekből. Riportot készítettünk idős rokonainkkal a 40-50 évvel ezelőtti életükről. Környezetünk népi viseletéről prezentációt készítettünk. Népi hímzéssel ruhákat díszítettünk és divatbemutatón léptek fel bennük a projektben dolgozó tanulóink. Ékszert készítettünk fémből, majd fát faragtunk. Egy társasjátékot, számos prezentációt, egy könyvet, e-képeslapot, fotóalbumot, receptkönyvet és filmet készítettünk a kétéves munkák témáiból. A hozzátartozó honlapot mi készítettük el. Munkánk elismeréséül a „Nemzetközi Együttműködési Kultúráért” elnevezésű nívódíjat kaptuk meg, amelyet 2013 májusában vehetünk át.

Frissítés dátuma: 2018.09.27.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.